Forord
Allerede i 2002 advarede den daværende franske præsident Jacques Chirac om, at “vores hus brænder, og vi ser til den anden side.” (« Notre maison brûle et nous regardons ailleurs. » )
I 2023 brændte en tredjedel af min sydfranske kommune, og i dag vil det være forkert at sige, at de franske beslutningstagere stadig ser til den anden side. De handler, men det er svært at ”slukke branden.” Der er snævre rammer for, hvor meget franskmændene vil lægge deres livsvaner om for at gavne klimaet, så de politiske partier prøver at finde en balance. På den ene side vil de undgå at gøre deres vælgere vrede, hvis de skal lide afsavn. På den anden side føler de fleste af politikerne et ansvar for klodens tilstand. Klimaet er et sprængfarligt politisk emne.
En enkeltstående naturbrand, som den, der raserede min landsby i sommeren 2023, kan ikke forklares alene med klimaforandringer. Men det er uden for diskussion, at vejret i Frankrig bliver mere og mere ekstremt.
Klimatologerne er ikke i tvivl. Det bliver varmere og varmere. Temperaturen slår den ene rekord efter den anden. Hedebølger, ekstrem tørke, skovbrande og usædvanligt varmt bade- vand i nogle dele af landet og kraftige regnskyl og voldsomme oversvømmelser i andre dele.
Der er noget galt, fornemmer franskmændene. ”Det er behageligt, men man kan godt blive bange. Det er ikke normalt det her.” (« C’est agréable, mais ça fait peur. Ce n’est pas normal. »), siger folk, der ligger på stranden i oktober måned.
Forfatteren til denne bog accepterer FNs klimapanels forklaringe på det ekstreme vejr, nemlig at der sker klimaforandringer, at drivhusgasser er årsagen til temperaturstigningerne, og at menneskeheden er skyld i hovedparten af klimaforandringerne.
Men fokus i denne bog er ikke på klimaforandringer som sådan, men derimod på de politiske problemer, de forårsager som fx vrede landmænd, der blokerer motorvejene, og på de svar, politikerne giver på problemerne.
Bogen er delt i fem dele. Den første handler om den store brand i min kommune. I anden del er fokus på franskmændenes holdning til klimakrisen. Klimapolitikken i Frankrig og i EU er emnet for tredje del af bogen. Derefter følger et afsnit om den tilpasning, franskmændene må fortage for at leve med klimaforandringerne, og til sidst får klimatologer og eksperter ordet for bl.a. at forudsige fremtiden. Bogen er beregnet til 2. og 3. g, men de mange billeder og illustrationer kan også bruges tidligere.
Hvis ikke andet er anført, er teksterne skrevet af mig på baggrund af egne oplevelser, artikler i aviser og ugemagasiner, radio-og tv-udsendelser og hjemmesider.
Tak til Forlaget Passion for hjælp til redigering og for opsætning af bogen.
Connie Pedersen
Saint André, juli 2024.